Ariadnae filum

Versie1:

Ariadne redt Theseus op de volgende manier: Ariadne gaat naar Daedalus, de architect van het labyrint. Waarom gaat de dochter van de koning naar Daedalus? "Jij" zegt ze, "bent de architect van het labyrint. Jij kunt de weg door het labyrint toch wel wijzen?" Daedalus antwoordt niet, maar hij geeft een draad en een zwaard. Ariadne geeft het zwaard en de draad aan Theseus. De volgende dag leiden de soldaten van de koning de jongemannen en de meisjes naar het labyrint en daar sluiten ze hen op. De jongemannen en de meisjes zijn zeer bang. Theseus gaat ook binnen in het labyrint en wikkelt de draad van Ariadne af. Zo kan hij altijd de weg terugvinden. Eindelijk vindt Theseus de Minotaurus. Onmiddellijk grijpt hij de kop van de Minotaurus vast en met zijn zwaard doodt hij hem. Vervolgens neemt hij de draad en kan hij de uitgang van het labyrint terugvinden. Dan roept Theseus naar Ariadne. Ariadne luistert naar de stem van Theseus en is zeer blij. Vervolgens vluchten Theseus en Ariadne naar het schip en verlaten Kreta. Nooit meer moeten de Atheners zeven jongemannen en zeven meisjes naar Kreta zenden!

Versie2:

De draad van Ariadne

Ariadne redt Theseus op de volgende manier.

Ariadne gaat naar Daedalus, de architect van het labyrint. Waarom gaat de dochter van de koning naar Daedalus? ?Jij?, zegt ze ?jij bent de architect van het labyrint. Jij kunt toch wel de weg door het labyrint wijzen?

Daedalus antwoordt niet, maar hij geeft een draad en een zwaard. Ariadna geeft het zwaard en de draad aan Theseus.

De volgende dag, leiden de soldaten van de koning de jongemannen en de meisjes naar het labyrint en sluiten hen daar op. De jongemannen en de meisjes vrezen het ergste.

Theseus gaat ook het labyrint binnen en wikkelt Ariadnes draad af. Zo kan hij altijd de weg terugvinden.

Eindelijk vindt Theseus de Minotaurus. Dadelijk grijpt hij het hoofd van de Minotaurus vast en vermoordt hem met zijn zwaard. Vervolgens neemt hij de draad en kan hij de uitgang van het labyrint vinden.

Op dat ogenblik roept Theseus Ariadne. Ariadne hoort de stem van Theseus en is zeer blij.

Vervolgens vluchten Theseus en Ariadne naar het schip en verlaten Kreta.

De Atheners, moeten nooit meer zeven jongemannen en zeven meisjes naar Kreta sturen!