2.4 Toets voor de leerlingen van meester passatus

P: Is de Rijn een rivier? M: Ja, de Rijn is een rivier. P: Is de Rhône een rivier? M: Ja, de Rhône is een rivier. De Rijn en de Rhône zijn rivieren P: Is Gallië een stad? C: Gallië is geen stad. Gallië is een provincie P: Is Spanje een stad? C: Ook Spanje is geen stad. Gallië en Spanje zijn geen steden, maar provincies P: Is Parijs een provincie? L: Parijs is geen provincie Parijs is een stad. P: Is Marseille een provincie? L: Ook Marseille is geen provincie. Parijs en Marseille zijn geen provincies, maar steden. P: Hé! Petra! Pe: Wie? Ik?

[Petra heeft blijkbaar niet al te best opgelet, maar als dochter van een vrijgelaten Belgische slaaf weet zij zich toch behoorlijk uit de slag te trekken. De verhalen van haar vader over zijn vroegere vaderland komen petra goed van pas .

Met barse stem vraag Passatus: "Petra, geef me de namen van drie riverien uit het Romeinse Rijk! En vlug wat!"]

Pe: De Nijl is een rivier P: Goed Pe: De Rijn is een rivier P: Zeer goed Pe: Egypte,... is ook een rivier. P: Wat? Is Egypte een rivier? De Nijl en de Rijn zijn rivieren, Maar Egypte is een provincie. Pe: Ik heb me vergist, ik heb me vergist! De Schelde is een rivier! P: De Schelde? Wat is dat. Pe: De Schelde is een rivier in (provincie) België. Mijn vader zegt dat! P: Goed, goed!

[Meester passatus is een slecht verliezer en vraagt daarna naar drie steden]

Pe: Parijs en Marseille zijn steden. P: Goed Pe: ... Kreta is ook een stad. P: Wat? Kreta is geen stad maar een eiland Pe: Ik heb me vergist, ik heb me vergist. Tongeren is een stad. P: T... T... Tongeren? Wat is dat? Pe: Tongeren is een stad in (provincie) België. Mijn vader zegt dat. P: Goed, goed. Het is genoeg!

Opmerking

Vertaald door CrazyNilus